Aan vlees en andere dierlijke producten wordt vaak als eerste gedacht als we denken aan het binnenkrijgen van voldoende eiwitten in de voeding. Maar ook planten bevatten proteine. Zelfs als je volledig veganistisch bent, wat betekent dat je geen vlees, zuivel of andere dierlijke producten eet, is het nog steeds goed mogelijk om voldoende proteine uit je dieet te halen. En het toevoegen van een veganistische proteïnepoeder kan je helpen om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen.

Veganistische proteine poeders

vegan proteineVeganistische proteine poeders kunnen hun eiwitgehalte ontlenen aan niet-dierlijke, of plantaardige, bronnen. Veel voorkomende bronnen die je in de winkel kunt vinden zijn:

Proteine in peulvruchten

Eiwitpoeders op basis van peulvruchten worden gemaakt van erwten, linzen en bonen. Ze worden vaak gemaakt met gele spliterwten, linzen en een verscheidenheid aan bonen zoals garbanzo bonen. Garbanzo bonen worden ook wel kikkererwten genoemd.

Proteine in soja

Eiwitpoeders op basis van soja bevatten soja-eiwitisolaat en soja-eiwitconcentraat. Isolaat wordt gemaakt van sojavlokken waarvan het vet, de koolhydraten en de vezels zijn verwijderd. Soja-eiwitconcentraat bevat meer vezels en wordt gemaakt van sojameel waarvan ook het vet en de koolhydraten zijn verwijderd.

Proteine in volle granen

Hele granen, zoals quinoa, gierst en amarant, worden vaak toegevoegd om enkele essentiële aminozuren te leveren.

Proteine in zaden

Zaden worden soms toegevoegd aan proteine poeders en worden gebruikt als basis voor sommige veganistische eiwitpoeder. Zaden als hennep, flex, chia, pompoen, zonnebloem en sesam hebben allemaal toegevoegde voordelen aan eiwitpoeders.

Andere veganistische proteine bronnen

Minder algemeen verkrijgbare veganistische eiwitbronnen kunnen zijn:

Sacha inchi

Ook wel sacha pinda, bergpinda of Inca noot genoemd, is sacha inchi inheems in Zuid-Amerika en delen van het Caribisch gebied. Hoewel het in de keuken vaak als een noot wordt behandeld, is het eigenlijk een zaad.

Blauwgroene algen

Blauwalg, ook wel spirulina genoemd, is een soort cyanobacterie die zowel in zoet als in zout water groeit. Het bevat veel eiwitten en is een rijke bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Wie zou veganistische proteine poeders moeten gebruiken?

Als je een veganistisch dieet volgt of anderszins probeert de hoeveelheid dierlijke eiwitten die je consumeert te beperken, hetzij om religieuze, gezondheids-, ethische of milieuredenen, dan kan het toevoegen van een veganistisch proteine poeder een goede optie zijn om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Extra proteïne na een operatie

Sommige mensen hebben een grotere behoefte aan proteine, zoals oudere volwassenen en sporters. Maar dietisten merken ook op dat als je op het punt staat een operatie te ondergaan, zoals een orthopedische operatie, je de opdracht kunt krijgen je eiwitinname te verhogen om het herstel te bevorderen.

Veganistische proteine poeders worden tot slot ook gebruikt door mensen met een melkeiwitallergie of melkintolerantie